Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Άγιος Ανδρέας: Ο μαθητής του Ιησού που από ψαράς αναδείχθηκε σε μέγα διδάσκαλο του μηνύματος Του




Μέσα στη χορεία των δώδεκα μαθητών του Ιησού, εξέχουσα θέση κατέχει ο τιμώμενος τόσο από την ορθόδοξη όσο και την καθολική παράδοση Απόστολος Ανδρέας, ο επονομαζόμενος και Πρωτόκλητος, ο οποίος από ψαράς κατέστη «ἁλιεύς τῶν ἀνθρώπων» και αναδείχθηκε σε μέγα διδάσκαλο του μηνύματος του Χριστού.

Πρωτόκλητος γιατί πρώτος αυτός, μαζί με τον αδελφό του Πέτρο, κλήθηκε να ακολουθήσει τον Ιησού και να κηρύξει τον λόγο του και στον ελλαδικό χώρο, ιδρύοντας εκκλησίες, εκχριστιανίζοντας τον πληθυσμό και αλλάζοντας τον ρου της Ιστορίας.
Μετά την καρποφόρα και ασίγαστη ιεραποστολική περιοδεία του μέσα σε εθνικούς, ιουδαίους και ειδωλολατρικές φύλες, κατέληξε στην Πάτρα, την οποία θα μετέτρεπε σε ορμητήριό του για τον εκχριστιανισμό του αχαϊκού πληθυσμού.

Τα πρώτα χρόνια
Ο Ανδρέας ή Ανδρεύς ή Ανδρείας γεννιέται στη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας ως γιος ενός ψαρά ονόματι Ιωνάς (ή Ιωάννης). Ήταν αδελφός του Σίμωνα Πέτρου, Αποστόλου Πέτρου αργότερα, και έφερε ελληνικό όνομα, γεγονός καθόλου σπάνιο μεταξύ των ελληνιζόντων εβραίων της εποχής. Δεν αναφέρεται εξάλλου πουθενά εβραϊκό ή αραμαϊκό όνομά του.

Ο νεαρός ψαράς μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση και ψάρευε με τον πατέρα και τον αδελφό του Πέτρο στη δυτική όχθη της λίμνης Τιβεριάδας (Γεννησαρέτ). Η οικογένεια φαίνεται να είχε οικονομική επιφάνεια, καθώς αμφότερα τα αδέλφια μαθήτευαν δίπλα στον Ιωάννη τον Πρόδρομο, κάτι που προδίδει καλή οικονομική κατάσταση αλλά και πνευματικές ανησυχίες.

Ως μέλη του κύκλου του Ιωάννη λοιπόν θα συναντήσουν μια μέρα τον Ιησού, τον οποίο θα προλογίσει ο Πρόδρομος στον Ανδρέα και τον Πέτρο: «Ίδε ο Αμνός του Θεού». Τα δύο αδέλφια γοητεύτηκαν από τον λόγο του Χριστού και αποφασίζουν να τον ακολουθήσουν, για να συνομιλήσουν μαζί του και όχι για να γίνουν φυσικά μαθητές του.
Αυτό δεν θα συνέβαινε παρά αργότερα, μετά τη σύλληψη και φυλάκιση του Προδρόμου Ιωάννη, όταν ο Χριστός τους διαμήνυσε «Δεύτε οπίσω μου και ποιήσω υμάς αλιείς ανθρώπων».

Ο Ανδρέας και ο Πέτρος γίνονται οι πρώτοι μαθητές του Θεανθρώπου και αναλαμβάνουν να κηρύξουν τον λόγο του στα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες της Καινής Διαθήκης είναι ελάχιστες για τον Ανδρέα και ολότελα ανύπαρκτες για το αποστολικό του έργο, χριστιανοί λόγιοι και εκκλησιαστικοί ιστορικοί θα ανασυγκροτήσουν αργότερα τη διακονία του.

Από τις Γραφές ξέρουμε πάντως πως ο Ανδρέας παρευρίσκεται στη θεραπεία της πεθεράς του Πέτρου στην Καπερναούμ, στην τέλεση του θαύματος του χορτασμού των πεντακισχιλίων και στη συνάντηση του Ιησού με τους Έλληνες, όπου, μαζί με τον φίλο του Φίλιππο, μεταφέρουν στον Χριστό την επιθυμία των προσύλητων Ελλήνων να τον γνωρίσουν. Ο ευαγγελιστής Μάρκος παρουσιάζει τον Απόστολο Ανδρέα μαζί με άλλους τρεις μαθητές να ρωτά τον Σωτήρα για το πότε θα εκπληρωθεί η προφητεία της καταστροφής του Ναού του Σολομώντα της Ιερουσαλήμ, ενώ αναφέρεται και από τον Ματθαίο και από τον Λουκά.

Στους καταλόγους των δώδεκα μαθητών αναφέρεται πάντοτε μαζί με τον αδελφό του Πέτρο. Για τελευταία φορά συναντάται στις Πράξεις των Αποστόλων μετά την Ανάληψη του Ιησού, όπου βρίσκεται πλάι στους άλλους μαθητές στο υπερώο της Ιερουσαλήμ. Οι τέσσερις ευαγγελιστές δεν συμφωνούν μάλιστα αν ο Ανδρέας ήταν μεταξύ του στενού κύκλου των μαθητών του Ιησού (Πέτρος, Ιάκωβος και Ιωάννης), ο Μάρκος τον συμπεριλαμβάνει πάντως στον στενό πυρήνα του Ναζωραίου.
Τη δράση του Ανδρέα συμπληρώνουν πληροφορίες από τα απόκρυφα Ευαγγέλια, τις Πράξεις και τα Μαρτύρια, αλλά και πολύ μεταγενέστερες πηγές και λαϊκές διηγήσεις, που καλύπτουν τα κενά με μυθιστορηματικό συχνά τρόπο. Πλάι στη χριστιανική παράδοση, υπάρχουν οι μαρτυρίες του αιρετικού Λευκίου, των ιστορικών Ευσέβιου και Νικηφόρου αλλά και του μοναχού Επιφάνιου (10ος αιώνας), ο οποίος έγραψε το «Περί του βίου, των πράξεων και της τελευτής του Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου»…

Ο Πρωτόκλητος και το μήνυμα του χριστιανισμού
Ο βίος του Ανδρέα μέχρι τα Θεία Πάθη και την Ανάσταση του Ιησού ακολουθεί το ίδιο σχεδόν μοτίβο της δράσης και των άλλων μαθητών. Μετά τον σχηματισμό της πρώτης εκκλησίας, ο Ανδρέας κήρυξε με τον αδελφό του Πέτρο στη Βιθυνία, τον Εύξεινο Πόντο και τη Σινώπη.
Μαζί με άλλους μαθητές ίδρυσε μια εκκλησία στην Αμισό (Σαμψούντα), όργωσε τα εδάφη του Πόντου, της Ιβηρίας και της Παρθίας και επέστρεψε στην Ιερουσαλήμ πιθανότατα το 34 μ.Χ. για τον εορτασμό του εβραϊκού Πάσχα με τον κύκλο των μαθητών του Ιησού. Στο δεύτερο ιεραποστολικό του ταξίδι, περνά από Αντιόχεια, Έφεσο, Λαοδικεία και Φρυγία και κηρύττει παντού, από τη Μυσία και τη Νίκαια μέχρι και τα πέρατα της Βιθυνίας, τη Νικομήδεια, τη Χαλκηδόνα και αλλού.

Επιστρέφει στη Σαμψούντα, περιοδεύει στα γύρω εδάφη και φέρεται να ιδρύει, κατά τους κατοπινούς χριστιανούς συγγραφείς, την εκκλησία του Βυζαντίου, τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία δηλαδή, αν και το γεγονός αμφισβητείται πλέον. Για τη χριστιανική πάντως παράδοση, ο Ανδρέας χειροτόνησε στον Βύζαντα τον Στάχυ, ο οποίος ήταν ένας από τους εβδομήντα Αποστόλους και πρώτος επίσκοπος της πόλης. Με αυτό τον τρόπο, έγινε ο ιδρυτής της τοπικής Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, η οποία από τον 4ο αιώνα εξελίχθηκε στο πρώτο Πατριαρχείο της Ανατολής, ο δε επίσκοπός της μετατράπηκε από τον 7ο αιώνα σε Οικουμενικό Πατριάρχη. Γι’ αυτό και ο Ανδρέας ο Πρωτόκλητος είναι ο ιδρυτής και προστάτης της Εκκλησίας της Πόλης.

Επίσης, σύμφωνα με τη μακραίωνη εκκλησιαστική παράδοση, του αποδίδεται ο εκχριστιανισμός αρκετών αρχαίων λαών όπως οι Αλανοί, οι Αβασγοί, οι Ζηκχοί, οι Βοσπορινοί και οι Χερσονίτες.

Αφού μεταδώσει τον λόγο του Ιησού και σε Θράκη, Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο και Στερεά Ελλάδα, ιδρύσει εκκλησίες και χρίσει ιερείς, καταλήγει στην Αχαΐα, μια περιοχή που όπως μας παραδίδεται θα σφραγίσει με τη δράση του αλλά και θα σφραγιστεί από αυτή.

Σύμφωνα με τη γραπτή παράδοση και τις διασωθείσες συναξαριακές πηγές, ο Άγιος Ανδρέας έδρασε κυρίως στις χώρες παρά τη Μαύρη Θάλασσα, τη Σκυθία, τη Γοτθία, την Κριμαία και την Ιβηρία (σημερινή Γεωργία), καθώς και στην Καππαδοκία, τη Γαλατία και σε όλη σχεδόν τη δυτική Μικρά Ασία (Φρυγία, Μυσία, Βιθυνία). Σύμφωνα μάλιστα με το Συναξάριο της Κωνσταντινουπόλεως, κήρυξε στη Σεβαστούπολη, την Αμισό (Σαμψούντα), την Τραπεζούντα, την Ηράκλεια, την Αμάστριδα, τη Σινώπη και το Βυζάντιο.

Στη ρωσική ορθόδοξη παράδοση η διάδοση του χριστιανισμού συνδέεται ευθέως με τον πρωτόκλητο μαθητή, ο οποίος εμφανίζεται να κηρύττει ακόμα και στο Κίεβο. Χριστιανοί συγγραφείς του 4ου αιώνα μ.Χ. γράφουν για τη δράση του Αποστόλου στην Ήπειρο, αλλά και το μαρτύριο του στην Αχαΐα…

Οι περιπέτειες στην Πάτρα και το φριχτό τέλος
Ο Ανδρέας επηρέασε πολύ τον αχαϊκό πληθυσμό και η μετάδοση του χριστιανικού του μηνύματος πρέπει να έτυχε ευρείας υποδοχής, ειδικά στην Πάτρα. Μέσα σε όλα, οι εκκλησιαστικοί ιστορικοί μάς λένε πως θεράπευσε πολλούς με θαυματουργό τρόπο, πλάι στις εκκλησίες που ίδρυσε.
Τα σπάργανα της θαυματουργής δράσης του εντοπίζονται ήδη από την εποχή που με ορμητήριο τη Σινώπη εκχριστιάνιζε τους πληθυσμούς, όταν μεταξύ άλλων του αποδίδεται και η ανάσταση ενός παιδιού. Όντας στην Πάτρα, μια πόλη με πλούσια ειδωλολατρική παράδοση, φιλοξενείται στο σπίτι του Σωσσίου, ο οποίος πάσχει από ανίατη ασθένεια.
Ο Ανδρέας τον θεράπευσε θαυματουργά και το γεγονός μεταδόθηκε σε ολόκληρη την πόλη, φτάνοντας και στα αυτιά του ανθύπατου Λέσβιου, ο οποίος τον χαρακτηρίζει «μάγο και απατεώνα».

Ο Λέσβιος, μας λέει η εκκλησιαστική παράδοση, ήθελε να τον συλλάβει και να τον θανατώσει, αρρώστησε όμως βαριά και αναζήτησε τη βοήθειά του. Ο Ανδρέας τον θεράπευσε κι αυτόν και πλέον απολάμβανε σεβασμού και κύρους στην Πάτρα, καθώς πολλοί έφερναν τους αρρώστους τους στον Ανδρέα, ο οποίος «ἐπιθείς τάς χεῖρας ἐφ’ ἑκάστῳ αὐτῶν παρευθύ πάντας ἰάσατο».

Μέσω των θαυμάτων αλλά και του παθιασμένου του κηρύγματος, μετέστρεψε πολλούς στον χριστιανισμό και η Πάτρα διέθετε πια μια καλή πρωτοχριστιανική κοινότητα. Ο Λέσβιος μεταστράφηκε κι αυτός στον χριστιανισμό, γι’ αυτό και αντικαταστάθηκε από τον σκληροπυρηνικό Αιγεάτη.

Η σύζυγός του Μαξιμίλλα ακολούθησε όμως το δόγμα του Ανδρέα, μετά την περιβόητη συνάντησή τους αλλά και την επίσης θαυματουργή ίασή της από τα χέρια του Πρωτόκλητου. Στον χριστιανισμό μετέστρεψε επίσης και τον αδελφό του ανθύπατου, Στρατοκλή, κάτι που θα επισύρει τη μήνη του ρωμαίου ηγεμόνα. Ο Αιγεάτης τον συλλαμβάνει και τον κατηγορεί πως διαδίδει μια νέα θρησκεία, την οποία «οἱ Ρωμαῖοι βασιλεῖς ἐξαφανίσαι ἐκέλευσαν».

Ο Ανδρέας φυλακίζεται, μέσα από το κελί χειροτονεί ωστόσο τον Στρατοκλή επίσκοπο Πατρών. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής του Αιγεάτου, ο οποίος θα τον υποβάλλει στο φρικτό βασανιστήριο της σταύρωσης, έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη -ή την παρότρυνση, κατά κάποιες πηγές- του τοπικού ειδωλολατρικού ιερατείου.

Στις τρεις μέρες του μαρτυρίου του, κήρυττε συνεχώς τον λόγο του Ιησού στους εκχριστιανισμένους ακολούθους του: «Ἀποτάξασθε πάσας τάς κοσμικάς ἐπιθυμίας, ἀποτινάξασθε τήν ραθυμίαν καί τόν ζόφον ἀπό τῶν καρδιῶν ὑμῶν καί γίνεσθε καθαροί καί τέλειοι, ἄμεμπτοι καί ἀνεπίληπτοι τῷ καθαρῷ Θεῷ ἡμῶν».

Ο ηλικιωμένος απόστολος μάς παραδίδεται ότι κατέληξε την 30ή Νοεμβρίου του 66 μ.Χ., πιθανότατα στα χρόνια των χριστιανικών διωγμών του αυτοκράτορα Νέρωνα. Οι εκκλησιαστικοί συγγραφείς μάς λένε πως το λείψανό του έθαψε με ευλάβεια ο πρώτος επίσκοπος Πατρών, Στρατοκλής, αν και οι επίγειες περιπέτειές του δεν είχαν τελειώσει ακόμα.

Στα μέσα του 4ου αιώνα (357 μ.Χ.), με πρωτοβουλία του αυτοκράτορα Κωνστάντιου Β’, μεταφέρθηκε το λείψανο του Αγίου Ανδρέα στον Ναό των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη. Δεν είναι σαφές από τις πηγές αν μεταφέρθηκε όλο το λείψανο του Αγίου ή μόνο η κάρα του, καθώς πολλές παραδόσεις μιλούν για μετακομιδή κάποιων λειψάνων του στη Σκοτία, το Αμάλφι της Ιταλίας, ακόμα και στη Ρωσία.

Όταν η Πόλη έπεσε στους Φράγκους, το άγιο λείψανο μεταφέρθηκε από τους Σταυροφόρους στη Ρώμη. Σύμφωνα με άλλες πηγές, η κάρα του Πρωτόκλητου είχε αποσταλεί ήδη στην Πάτρα από τον πατέρα του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου, Βασίλειο Α’ τον Μακεδόνα (867-886), και φυλασσόταν στην αχαϊκή πρωτεύουσα μέχρι λίγο μετά την Άλωση της Βασιλεύουσας (1453), όταν εξαιτίας του τουρκικού κινδύνου παραδόθηκε το 1462 από τον ηγεμόνα του Μυστρά στη Ρώμη και τον ίδιο τον Πάπα Πίο Β’, ο οποίος τοποθέτησε το σεπτό λείψανο στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.
Αιώνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 26 Σεπτεμβρίου 1964, η Τιμία Κάρα του Αποστόλου επέστρεψε τελικά στην Πάτρα, όπου φυλάσσεται ως τα σήμερα στον ομώνυμο Ναό
του Αγίου Ανδρέα.

πηγή  https://www.pronews.gr/thriskeia/731158_agios-andreas-o-mathitis-toy-iisoy-poy-apo-psaras-anadeihthike-se-mega-didaskalo

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Ξεκίνησε η μεγάλη πατριωτική μαθητική διαδήλωση στην Θεσσαλονίκη: Οι μαθητές υπερασπίζονται την Μακεδονία (φωτό, βίντεο)




Μαθητές από πάνω από 100 σχολεία της Θεσσαλονίκης αυτή την ώρα διαδηλώνουν στους δρόμους για την ντροπιαστική Συμφωνία των Πρεσπών.
Αυτή την ώρα μαθητές κινούνται επί της Λαγκαδά με πανό και ελληνικές σημαίες. Η ίδια εικόνα και στις Δωδεκαόροφες.

Υπό κατάληψη βρίσκονται εδώ και αρκετές μέρες σχολεία σε όλη τη βόρεια Ελλάδα αντιδρώντας για την Συμφωνία των Πρεσπών υποστηρίζοντας την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Μόνο στη δυτική Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, 50 σχολεία – γυμνάσια, λύκεια, ΕΠΑΛ, πραγματοποιούν κατάληψη. Στην ανατολική Θεσσαλονίκη εκτιμάται, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ότι σήμερα το πρωί στο 30% των σχολείων από τα συνολικά 170 είτε πραγματοποιείται κατάληψη είτε οι μαθητές έχουν προχωρήσει σε αποχή, προκειμένου να συμμετέχουν στις δύο προγραμματισμένες συγκεντρώσεις στον Λευκό Πύργο και η στο άγαλμα Βενιζέλου.

Σε καταγραφή των υπό κατάληψη σχολείων προχωρά από το πρωί και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Σήμερα στο χορό των καταλήψεων μπήκαν και οι μαθητές του 4ου και 5ου Λυκείου Καλαμαριάς. Οι μαθητές σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «συμβολική πράξη αντίστασης στο ξεπούλημα της Μακεδονίας και την πρωτοφανή παραχάραξη της ιστορίας».

Ανάλογη εικόνα με καταλήψεις στα σχολεία καταγράφεται και σε πολλούς νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.
Μαθητές θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αλεξάνδρεια, Νάουσα, Έδεσσα, Γιαννιτσά, Κρύα Βρύση, Κατερίνη και Σέρρες

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=KSnlhGMGL-M




περισσότερα
πηγή https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ethnika-themata/730950_xekinise-i-megali-patriotiki-mathitiki-diadilosi-stin

Η Ιταλία κατήγγειλε το «σύμφωνο μετανάστευσης» του ΟΗΕ - Μ.Σαλβίνι: «Δεν υπογράφουμε την αυτοκτονία της χώρας μας»





Καταρρέει το διαβόητο σύμφωνο του ΟΗΕ για την μετανάστευση καθώς οι χώρες η μια μετά την άλλη αρνούνται να το υπογράψουν.
Μετά τις Αυστραλία, Αυστρία, Βουλγαρία, Εσθονία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Ελβετία, η Ιταλία ανακοίνωσε και αυτή την απόφασή της να μην υπογράψει το σύμφωνο και έπεται συνέχεια καθώς πολλές είναι οι χώρες ακόμη που έχουν πει πως δεν πρόκειται να το υπογράψουν.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της  Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι η Ιταλία δεν πρόκειται καν να πάρει μέρος στην διακυβερνητική διάσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Μαρακές για τη μετανάστευση.

«Όπως οι Ελβετοί οι οποίοι αν και αρχικά είχαν τοποθετηθεί υπέρ του συμφώνου και εχθές είπαν "σταματάμε" η ιταλική κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει μέρος στη διάσκεψη του Μαρακές και δεν πρόκειται να υπογράψει τίποτα που να αλλοιώνει την εθνολογική σύνθεση της χώρας μας, την ουσιαστική αυτοκτονία της.

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν πλουτίσει επί μακρό χρονικό διάστημα με δουλειές με παράνομους μετανάστες. Με αυτή την κυβέρνηση τα ψέματα τελείωσαν.
Στην αριστερά διαμαρτύρονται και είναι ενοχλημένοι; 
Ε, λοιπόν, ας μάθουν ότι μόλις τώρα αρχίσαμε να διορθώνουμε την καταστροφή που προκάλεσαν οι κυβερνήσεις τους», είπε πιο συγκεκριμένα ο Σαλβίνι.

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε δήλωσε πως η Βουλή θα αποφανθεί για το θέμα:

«Η Βουλή θα συζητήσει το θέμα και θα αποφασίσει. Το συγκεκριμένο σύμφωνο εγείρει πολλά ερωτήματα  και ενστάσεις από πολίτες και για αυτό πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά» είπε ακόμη για να συνεχίσει:

«Επομένως θεωρούμε ότι είναι πρέπον να θέσουμε το ζήτημα στο Κοινοβούλιο και να αποφασίσουμε όπως έκανε και η Ελβετία. Αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να; Μετάσχουμε στην διάσκεψη στο Μαρακές μέχρι η Βουλή να βγάλει μια απόφαση».

Οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ είναι προγραμματισμένο να συγκεντρωθούν στο Μαρακές του Μαρόκου τη 10η και την 11η Δεκεμβρίου για να υπογράψουν το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την… «Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση» όπως έχουν «ντύσει» με όμορφα λόγια την περιγραφή του. .
Οι πολέμιοι της συμφωνίας υποστηρίζουν δικαίως ότι οι μη δεσμευτικοί, πολιτικοί στόχοι που διατυπώνονται στο κείμενο αυτό θα μπορούσαν να μετατραπούν σε νομικά δεσμευτικές διατάξεις μακροπρόθεσμα.

Η Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα, η πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τόνισε ότι κατανοεί πως ορισμένες χώρες δεν είναι «έτοιμες» να κυρώσουν το Σύμφωνο, πρόσθεσε πάντως ότι ελπίζει να αλλάξουν γνώμη.

Φυσικά στην Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στηρίζουν όσο καμία άλλη την ανεξέλεγκτη μετανάστευση μέχρι σημείου «πνιγμού» για τις τοπικές κοινωνίες δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το στηρίξει ακόμη και αν μείνει μόνη της στον κόσμο.

πηγή  https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/730789_katarreei-symfono-metanasteysis-toy-oie-kai-i-italia-ektos-salvini

Nτροπή! – Απίστευτος κυνισμός Τσίπρα στο Μάτι: «Και να έπαιρνες τα 2.000 ευρώ θα τα σπατάλαγες»! – «Πάγωσε» η πυρόπληκτη – Βίντεο



Φθηνό σόου αλλά και μία απίστευτη ατάκα από τον Α. Τσίπρα στο Μάτι που πάγωσε τους πάντες. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την περιοχή που κάηκε στα… κρυφά.

Ο Πρωθυπουργός έφτασε στο Μάτι υπο την συνοδεία και την επίβλεψη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Την ίδια ώρα δεκάδες αστυνομικοί δημιουργούσαν ένα τείχος ασφαλείας μπρος και πίσω από τον πρωθυπουργό.
Την πορεία υλοποίησης των μέτρων που είχαν εξαγγελθεί από το καλοκαίρι για τους πληγέντες, την πορεία αποκατάστασης των ζημιών στον οικιστικό ιστό, καθώς και λύσεις σε όποια νέα προβλήματα ανακύπτουν, συζήτησε με εκπροσώπους των συντονιστικών επιτροπών των κατοίκων, πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης τις πυρόπληκτες περιοχές στο Μάτι.
Στη δίωρη σύσκεψη που είχε με εκπροσώπους των συντονιστικών, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, ο κ. Τσίπρας συζήτησε διεξοδικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά τις πυρκαγιές.
Πάντως ο Έλληνας Πρωθυπουργός άφησε άπαντες με το στόμα ανοιχτό.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο πρωθυπουργός έχει δώσει κυνικές απαντήσεις σε φλέγοντα ζητήματα. Κανείς δεν έχει ξεχάσει για παράδειγμα το μακάβριο επιχείρημά του ότι το ασφαλιστικό θα λυθεί από μόνο του (καθώς αφορά ηλικιωμένους άνω των 70 ετών).
Μία τέτοια κυνική δήλωση έκανε ξανά, αυτή τη φορά, ωστόσο ένας από τους κατοίκους της περιοχής τράβαγε βίντεο και κατέγραψε την αδιανόητη απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργούς σε μία γυναίκα που είδε την περιουσία της να χάνεται.
Οι κάτοικοι καταγγέλουν ότι δεν τους έχει δοθεί καμία βοήθεια, στην προσπάθειά του λοιπόν να τους απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας, άρχισε να λέει ότι το σημαντικό είναι να φτιαχτούν υποδομές και όχι να δοθούν χρήματα.
Και τότε γυρνώντας προς τη γυναίκα, χωρίς κανέναν προφανώς σεβασμό σε όσα εκείνη έχει βιώσει της είπε: «Και να έπαιρνες τα 2.000 ευρώ, τι θα έκανες; Θα τα σπατάλαγες!». Ηταν τέτοιος ο κυνισμός της απάντησής του που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες «πάγωσαν» μέχρι και όσοι τον συνόδευαν στην επίσκεψη στο Μάτι.
Ιδού το βίντεο με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στους ανθρώπους που έχασαν οικογένειες, φίλους, σπίτια και περιουσίες.

πηγή https://www.pentapostagma.gr/2018/11/nτροπή-απίστευτος-κυνισμός-τσίπρα-στο.html


Αχρήματη κοινωνία: Το αρνητικό της πρόσωπο βιώνει η Σουηδία – Μάχεται να αλλάξει την κατάσταση





Πλαστικό χρήμα. Σε λίγο μόνο αυτό θα υπάρχει. Ίσως όμως τα προβλήματα που προκαλεί είναι περισσότερα από τα οφέλη. Αυτό είναι που βιώνει αυτή τη στιγμή η Σουηδία ενώ πραγματοποιεί αγώνα για να αλλάξει την κατάσταση και τα μετρητά να μπουν ξανά στο παιχνίδι.

Αν ρωτήσει κανείς τους Σουηδούς πόσο συχνά χρησιμοποιούν μετρητά στις συναλλαγές τους, οι περισσότεροι από τα 10 εκατομμύρια κατοίκων της χώρας θα απαντήσουν «σχεδόν ποτέ».
Η χρήση κερμάτων και χαρτονομισμάτων στη σκανδιναβική χώρα μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς και ισχυρή ένδειξη αποτελεί ότι ένας στους δύο καταστηματάρχες στον τομέα των λιανικών πωλήσεων προβλέπει πως μέσα στα επόμενα έξι χρόνια θα σταματήσει να δέχεται μετρητά, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.
Με μετρητά γίνονται πλέον συναλλαγές που αντιστοιχούν μόλις στο 1% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ το ένα πέμπτο των Σουηδών δεν χρησιμοποιεί καν αυτόματα μηχανήματα ανάληψης μετρητών. Η σκανδιναβική χώρα προώθησε την πληρωμή μέσω καρτών, εφαρμογών και την –τουλάχιστον φουτουριστική– μέθοδο πληρωμής μέσω μικροτσίπ, που εμφυτεύεται στο χέρι.
Η τελευταία αυτή μέθοδος, που αποτελεί επανάσταση στον χώρο των συναλλαγών, χρησιμοποιείται ήδη από 4.000 Σουηδούς, οι οποίοι με μία κίνηση του χεριού τους πληρώνουν γεύματα, διαδρομές μέσω τρένου και εισέρχονται ακόμα και σε γραφεία, αντικαθιστώντας έτσι τα κλειδιά.

Ιδιαιτέρως οι Σουηδοί μεταξύ 18 και 24 ετών χρησιμοποιούν για το 95% των συναλλαγών τους την εφαρμογή Swish, η οποία ήρθε στην αγορά με πρωτοβουλία των έξι από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Οι τράπεζες γενικά ενθαρρύνουν τη χρήση καρτών, καθώς οι συναλλαγές αποβαίνουν σε αυτή την περίπτωση πιο επικερδείς για τα πιστωτικά ιδρύματα. Ταυτόχρονα, η μείωση των ληστειών τραπεζών που έγιναν στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο οι τράπεζες προτιμούν τις συναλλαγές χωρίς μετρητά. Το 2017 καταγράφηκαν μόλις δύο ληστείες σουηδικών τραπεζών, ενώ ο αριθμός των ληστειών το 2008 είχε φτάσει τις 210, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.
Η ραγδαία μείωση των συναλλαγών με μετρητά, παρότι διευκόλυνε την πλειονότητα των καταναλωτών, προκάλεσε και προβλήματα σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι συνταξιούχοι, με αποτέλεσμα το ζήτημα να απασχολεί πλέον σοβαρά τη Βουλή αλλά και την κεντρική τράπεζα.
Οι οικονομικές αρχές ενθαρρύνουν τις τράπεζες να συνεχίσουν να δίνουν και να δέχονται μετρητά, μέχρι να καταλήξουν με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκαλεί ο περιορισμός της χρήσης μετρητών σε ηλικιωμένους και σε άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που είτε δεν διαθέτουν τις γνώσεις ώστε να συναλλάσσονται ηλεκτρονικά είτε δεν διαθέτουν πρόσβαση σε δίκτυα ηλεκτρονικών πληρωμών. «Οταν βρεθείτε εκεί που βρισκόμαστε εμείς, θα είναι λάθος να περιμένετε με σταυρωμένα τα χέρια και απλώς εκ των υστέρων να λάβετε υπόψη το γεγονός ότι τα μετρητά έχουν εξαφανιστεί», δήλωσε στους NYT ο Στέφαν Ινγκβες, διοικητής της Riksbank, κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας. «Δεν μπορείς να γυρίσεις πίσω τον χρόνο, αλλά οφείλεις να βρεις έναν τρόπο να αντιμετωπίσεις την αλλαγή που συνέβη», συμπλήρωσε ο Ινγκβες. Η Riks-bank αναζητεί μαζί με την κυβέρνηση μια λύση που θα επιτρέπει το ίδιο επίπεδο ελέγχου στην προσφορά χρήματος και ταυτόχρονα θα διευκολύνει όσους διαφωνούν με την αντικατάσταση των μετρητών.
Στο πλαίσιο αυτό, η Riksbank σχεδιάζει για το 2019 τη δοκιμή μιας ηλεκτρονικής κορώνας (σουηδικό νόμισμα), η οποία θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα μετρητά ή τουλάχιστον να καθησυχάσει όσους φοβούνται αυτή την πρωτοπόρο κίνηση.
Σε περίπτωση που σταματήσει η χρήση των μετρητών (ή ψηφιακού νομίσματος που να ελέγχεται από την κεντρική τράπεζα), οι εμπορικές τράπεζες θα έχουν μεγαλύτερο έλεγχο, εκτιμούν οι NYT. Επιπλέον, οι νομοθέτες πρέπει να προετοιμαστούν για προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν κατά τις συναλλαγές, όπως γενικευμένη διακοπή ρεύματος, ηλεκτρονική πειρατεία ή ακόμα και πόλεμος.
Οι αντιδράσεις προέρχονται από πολλούς ηλικιωμένους –το ένα τρίτο των Σουηδών έχει ξεπεράσει τα 55 χρόνια–, μετανάστες και ανθρώπους με αναπηρίες. Τα τεχνολογικά μέσα που χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση των μετρητών φέρνουν σε δύσκολη θέση αυτές τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Μάλιστα, η πολιτική μη αποδοχής μετρητών που εφαρμόζει δοκιμαστικά ένα κατάστημα επίπλων ΙΚΕΑ βόρεια της Στοκχόλμης στάθηκε αφορμή για μια σειρά διαμαρτυριών από το κοντινό παράρτημα του σουηδικού οργανισμού συνταξιούχων. Αφενός, οι συνταξιούχοι που απολάμβαναν ενίοτε μια βόλτα στο εστιατόριο του καταστήματος διαμαρτύρονται –όχι αδίκως– για την απότομη αλλαγή του τρόπου συναλλαγών – «Δεν είμαστε εναντίον της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων, αλλά θεωρούμε ότι όλα κινούνται με κάπως υπερβολικά γρήγορους ρυθμούς», δήλωσε στους NYT η 75χρονη πρόεδρος του συλλόγου. 
Αφετέρου, λιγότερο από 1% των καταναλωτών χρησιμοποιούσε μετρητά για τις συναλλαγές του στο συγκεκριμένο κατάστημα, ενώ για το ελάχιστο αυτό ποσοστό οι εργαζόμενοι ξόδευαν περίπου 15% του χρόνου εργασίας στη διαχείριση των μετρητών. Οι εργαζόμενοι μπορούν πλέον να ασχολούνται περισσότερο με τις πωλήσεις παρά με τη διαχείριση του ταμείου, σύμφωνα με διευθυντικό στέλεχος του καταστήματος ΙΚΕΑ. Η δοκιμαστική μέθοδος του καταστήματος απέδειξε μέχρι τώρα ότι κατά προσέγγιση μόλις 1,2 στους χίλιους πελάτες αδυνατεί να πληρώσει με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτός των μετρητών.
πηγή https://www.pentapostagma.gr/2018/11/αχρήματη-κοινωνία-το-αρνητικό-της-πρό.html

Απελπισία: Το πιο ύπουλο εμπόδιο του διαβόλου



Ο δρόμος της επιστροφής δεν είναι χωρίς εμπόδια.
Το πιο ύπουλο όμως εμπόδιο του διαβόλου είναι σίγουρα η απελπισία και η απόγνωση.

Λένε μερικοί: «Έχω κάνει μεγάλες και πολλές αμαρτίες· δεν υπάρχει για μένα συγγνώμη και σωτηρία.» Αυτή η φράση είναι τελείως αντιορθόδοξη και αντιεκκλησιαστική· δεν έχει καμιά σχέση με τη διδασκαλία του Ιησού Χριστού
Η εκκλησία είναι νοσοκομείο, ιατρείο ψυχών.
Γι’ αυτό βρισκόμαστε μέσα στην εκκλησία, όπως λέει ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος,

 «δεν υπάρχει ασυγχώρητη αμαρτία, παρεκτός από την αμετανόητη».

Δεν υπάρχει καμιά αμαρτία που να μη διαλύεται με τα δάκρυα της μετάνοιας. Σε τελευταία ανάλυση δεν θα κολαστούμε γιατί αμαρτήσαμε, αλλά γιατί δεν μετανοήσαμε. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος τονίζει:

«Κανένας δεν πρέπει να απογοητεύεται για τη σωτηρία του.
 Αμάρτησες; Μετανόησε. 
Χιλιάδες φορές αμάρτησες; Χιλιάδες φορές μετανόησε.» 

 Και ο άγιος Νείλος ο ασκητής λέει κάτι το εκπληκτικό, που δείχνει την αμέτρητη αγάπη του Θεού: «Δεν επιθυμεί με τόση μανία ο εραστής την ερωμένη του, όπως ο Θεός την ψυχή που θέλει να μετανοήσει!»
Η απόγνωση και η απελπισία, επομένως, είναι καθαρή επινόηση του διαβόλου, είναι το τελευταίο του όπλο.
Λέει πάλι ο ιερός Χρυσόστομος: «Ο διάβολος δεν έχει άλλο όπλο τόσο δυνατό, σαν την απελπισία, γι’ αυτό και δεν του δίνουμε τόση ευχαρίστηση όταν κάνουμε την αμαρτία, όση όταν απελπιζόμαστε.»

Αρχιμ. Νεκτάριος Αντωνόπουλος,
Επιστροφή: Μετάνοια και εξομολόγηση, επιστροφή στον Θεό και στην Εκκλησία Του,
εκδ. Ακρίτας, 2007, σ. 69-72.

ΠΗΓΗ:iellada.gr

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Κατάληψη υπέρ πατρίδος – Απάντηση των μαθητών στον Τσίπρα: «Αγωνιζόμαστε για τον Π. Μελά» – «Είμαστε χιλιάδες, θα πάρουμε πίσω ότι ξεπουλήσατε»





«Καμπάνια» για καταλήψεις εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες σε σχολεία της Βόρειας Ελλάδας, μέσω των social media.
Οι διοργανωτές απευθύνουν κάλεσμα μέσω Facebook αλλά και μηνυμάτων στο κινητό στους μαθητές, να κάνουν κατάληψη στα σχολεία τους για τα εθνικά θέματα. Σε επίσημη αντίδρασή του, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, απηύθυνε έκκληση στα μαθητικά συμβούλια, τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων «να απομονώσουν τις φασιστικές κραυγές».

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια συντεταγμένη προσπάθεια φασιστικών ομάδων μέσα στα σχολεία. Συγκεκριμένα είδαμε καταλήψεις σχολείων με εθνικιστικά και φασιστικά συνθήματα, πορείες μαθητών σε πόλεις της Β. Ελλάδας, ακόμα και στοχοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών από φασίστες. Καταγγέλλουμε και στεκόμαστε απέναντι σε κάθε τέτοια προσπάθεια που σπέρνει το δηλητήριο του φασισμού και του ναζισμού στα σχολεία μας» τονίζει η Πρωτοβουλία των μαθητών στέλνοντας το μήνυμα ότι ο φασισμός και ο εθνικισμός δεν χωράει στα σχολεία.
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου θυμίζει ότι «το σχολείο είναι και θα παραμείνει προπύργιο ελεύθερου στοχασμού, κριτικής σκέψης και προάσπισης των δημοκρατικών αξιών” και καλεί τα πολιτικά κόμματα, τους εκπαιδευτικούς φορείς, τους συλλόγους γονέων και βεβαίως τα μαθητικά συμβούλια να καταδικάσουν απερίφραστα τα ακροδεξιά μορφώματα και τις επιδιώξεις τους και να απομονώσουν τις φασιστικές κραυγές:

«Θυμίζουμε ότι ο φασισμός είναι συνώνυμο της βίας, της τρομοκράτησης, του σκοταδισμού, της ανελευθερίας. Θυμίζουμε ότι η νέα γενιά δεν πρέπει να επιτρέψει να χαθεί ξανά ένας Παύλος Φύσσας. Θυμίζουμε ότι η μόνη απάντηση στον φασισμό είναι το ‘όχι’ της κοινωνίας και της νεολαίας μας” δήλωσε ο Κ. Γαβρόγλου.
Δηλαδή πλέον, όλοι όσοι αντιδρούν στην επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών είναι φασίστες; Ντροπή κύριοι!
το βιντεο https://www.youtube.com/watch?v=pwYvHuGJ9Sg
Μαθητής ισοπεδώνει τους κομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ
Γιάννης Καλογεράκης
Ελληνίδες και Έλληνες,
Είμαι πρόεδρος του 15μελούς συμβουλίου ενός Λυκείου της Θεσσαλονίκης. Πριν από μέρες συζητήθηκε και στο δικό μας σχολείο το ενδεχόμενο της κατάληψης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία των Πρεσπών. Αποφασίσαμε ότι δεν θα κάνουμε κατάληψη γιατί κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε σε βάρος της μάθησής μας. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι συμφωνούμε με την προδοτική συμφωνία που χαρίζει στους βόρειους γείτονές μας κομμάτι της ιστορίας μας. Κατανοούμε πλήρως όλους τους μαθητές των σχολείων που βρίσκονται σε κατάληψη.
Ο λόγος που συντάσσω αυτή την επιστολή είναι γιατί έπεσε στην αντίληψή μου μια ανακοίνωση της «Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης». Θέλω να γνωρίζετε ότι η συγκεκριμένη Συντονιστική Επιτροπή δεν εκπροσωπεί του μαθητές της Θεσσαλονίκης.

Είναι ένα κατευθυνόμενο όργανο που παίρνει εντολές από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το εκπαιδευτικό σύστημα και εξυπηρετεί άλλους σκοπούς. Για να καταλάβετε ποιο κόμμα βρίσκεται πίσω από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης διαβάστε την ίδια την ανακοίνωση που μιλά για τους ναυτεργάτες του Περάματος, για το ΝΑΤΟ και τις ΝΑΤΟϊκός βάσεις, για φονιάδες των λαών και λοιπά. Είναι το ίδιο κόμμα που έχει ως στόχο του στο καταστατικό του την κατάλυση της Δημοκρατίας μας.
Η κατάπτυστη αυτή ανακοίνωση έχει ως στόχο την αλλοίωση της πραγματικής εικόνας που επικρατεί στα σχολεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Τα μέσα ενημέρωσης που δημοσίευσαν την ανακοίνωση συνέβαλαν στο σκοπό της Συντονιστικής Επιτροπής. Οι αναγνώστες που διάβασαν αυτή την ανακοίνωση θα νομίζουν ότι οι μαθητές των σχολείων της Θεσσαλονίκης αδιαφορούν για το ξεπούλημα της Μακεδονίας. Κάτι τέτοιο όμως είναι ψευδές.
Οι συντάκτες της ανακοίνωσης της Συντονιστικής Επιτροπής επιδιώκουν να συνδέσουν την αντίδραση των μαθητών με ακροδεξιά στοιχεία. Άργησαν! Το προσπάθησε η ίδια η κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησαν οι καταλήψεις.
Πόσο ξεπουλημένες συνειδήσεις πρέπει να έχετε όλοι εσείς που σκέφτεστε τόσο βρώμικα για την ελληνική νεολαία; Πιστεύετε ότι εμείς οι Μακεδόνες νέοι θα περιμέναμε τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής ή οποιαδήποτε άλλη ακροδεξιά οργάνωση για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στη συμφωνία των Πρεσπών; Πιστεύετε ότι είμαστε άβουλα όντα που θα μας έπειθε ένα ανώνυμο sms να κάνουμε κατάληψη στο σχολείο μας;
Σε αντίθεση με τα μέλη της «Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης» εμείς οι μαθητές των σχολείων της Βόρειας Ελλάδας γνωρίζουμε ιστορία. Οι περισσότεροι έχουμε επισκεφθεί τη Βεργίνα. Τιμούμε τη θυσία του Παύλου Μελά. Αγαπούμε την πατρίδα μας γιατί έτσι μας έμαθαν οι γονείς μας και οι δάσκαλοί μας. Αν νομίζετε ότι θα μας τρομάξει η ταμπέλα του «φασίστα» τότε είστε γελασμένοι. Σε αντίθεση με εσάς, εμείς έχουμε ιδανικά και αξίες που λάμπουν σαν το κρύσταλλο. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι αγωνιζόμαστε τον αγώνα τον καλό.
Το γεγονός ότι δεν υπηρετούμε τη δική σας σάπια ιδεολογία μας καθιστά φασίστες; Πόσο δημοκρατικό είναι αυτό; Είστε μια χούφτα νοματαίοι και θέλετε να επιβάλλετε την άποψή σας για τη συμφωνία των Πρεσπών στην συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Και λέτε εμάς φασίστες;
Όσο για εσάς που κυκλοφορείτε με σβάστικες στα μπράτσα και προσπαθείτε να καπελώσετε το αγνό πατριωτικό αίσθημα να γνωρίζετε ότι ούτε ένας από τους ήρωες που έχυσαν το αίμα τους για τη Μακεδονία δεν θα ήθελε να έχει παρτίδες μαζί σας.
Τέλος καλώ τα μέσα ενημέρωσης στα σχολεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Ας κάνουμε μια έρευνα. Όταν 7 στους 10 Έλληνες διαφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών εμείς τι νομίζετε ότι πιστεύουμε;
Να ανησυχούσατε αν το πιο ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας λούφαζε βλέποντας τους πολιτικούς του τόπου να ξεπουλούν την ιστορία του. Τώρα μην ανησυχείτε! Είμαστε εδώ. Και είμαστε χιλιάδες. Κι αν οι σημερινοί ηγέτες δεν είναι άξιοι να υπερασπιστούν την ιστορία μας, κι αν στις αρχές του επόμενου έτους ξεπουλήσαν το ιερό όνομα της Μακεδονίας μας, έρχεται η δικιά μας γενιά. Κι από τη δικιά μας γενιά θα αναδειχτούν ηγέτες άξιοι για να πάρουν πίσω όσα εσείς ξεπουλήσατε.
Σας ευχαριστώ.
Κατάληψη υπέρ πατρίδος στο ΓΕΛ Άργους Ορεστικούν
πηγή https://www.pentapostagma.gr/2018/11/κατάληψη-υπέρ-πατρίδος-απάντηση-των-μ.html

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Επιστολή Βαρθολομαίου σε Τσίπρα: Εδώ και 1,5 χρόνο το Φανάρι έχει γνωστοποιήσει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε μεταβολή του άρθρου 3 του Συντάγματος



Την αντίθεσή του σε κάθε αλλαγή στο άρθρο 3 του Συντάγματος είχε γνωστοποιήσει εδώ και ενάμιση χρόνο στην κυβέρνηση το Φανάρι, όπως προκύπτει από την επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Αλέξη Τσίπρα.

Την επιστολή, που αποκαλύπτει ο Ανδρέας Λουδάρος στην ιστοσελίδα orthodoxia.info, έχει στείλει ο Βαρθολομαίος από την 1η Αυγούστου στον πρωθυπουργό ξεκαθαρίζοντας πως το Φανάρι δεν μπορεί να δεχθεί την διαγραφή των αναφορών σε αυτό, στις δικαιοδοσίες του αλλά και στην Πατριαρχική Πράξη του 1928, από το Σύνταγμα της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας έντονα πως κάτι τέτοιο θα προκαλέσει την αποξένωση του Πατριαρχείου.
Στην δισέλιδη επιστολή που απευθύνεται προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης από την 1η Αυγούστου 2017 έθεσε τον πρωθυπουργό ενώπιον των ιστορικών του ευθυνών ξεκαθαρίζοντας του πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν μπορεί να δεχθεί την διαγραφή των αναφορών σε αυτό, στις δικαιοδοσίες του αλλά και στην Πατριαρχική Πράξη του 1928, από το Σύνταγμα της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας «εντόνως» πως κάτι τέτοιο θα προκαλέσει την αποξένωση του Πατριαρχείου.
«Κηδόμενοι οφειλετικώς του κύρους του καθ’ ημάς Οικουμενικού Θρόνου και διασκευθέντες επί των συνεπειών τας οποίας ασφαλώς θα έχη ενδεχόμενη τοιαύτη ενέργεια δια την εν τω μέλλοντι υπόστασιν του Θεσμού, Εξοχώτατε κύριε Πρωθυπουργέ, επισημαίνομεν και υπογραμμίζομεν εντόνως, ότι δια της προτεινομένης ριζικής αναθεωρήσεως του άρθρου 3 του Συντάγματος, πλέον δε συγκεκριμένως της διαγραφής τόσον της παραγράφου 2 αυτού, προβλεπούσης ότι «το εκκλησιαστικόν καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Κράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου», όσον και της αναφοράν εις την Πατριαρχικήν και Συνοδικήν Πράξην της 4ης Σεπτεμβρίου 1928, συντελείται, από πλευράς πολιτειακής, αποξένωσις του Οικουμενικού Πατριαρχείου από της εν Ελλάδι κανονικής δικαιοδοσίας αυτού, ήτοι της ημιαυτονόμου Εκκλησίας Κρήτης, των εν Δωδεκανήσω Ιερών Μητροπόλεων, των εν Ελλάδι Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών και λοιπής εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας αυτού, ως και των Μητροπόλεων των λεγομένων εξ ιστορικών λόγων ΄΄Νέων Χωρών’’», γράφει χαρακτηριστικά στον πρωθυπουργό ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Η επιστολή που είναι γραμμένη σε έντονο ύφος υπενθυμίζει στον Πρωθυπουργό την θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην ιστορία της Ελλάδας.

«Η Αγιωτάτη Οικουμενική Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, η Μήτηρ και κιβωτός του ημετέρου ευσεβούς Γένους, η διασώσασα την ταυτότητα και ενότητα αυτού κατά την διάρκειαν των αιώνων, και δη εις καιρούς δι’ αυτό δυσχειμέρους περί των οποίων πάντων μαρτυρεί η διαχρονική συνείδησις του Ορθοδόξου Ελληνικού Λαού και η αντικειμενική ιστορική καταγραφή, ευρίσκεται εις την ουχί ευχάριστον θέσιν της αποστολής του μετά χείρας Πατριαρχικού ημών Γράμματος προς την Υμετέραν αγαπητην Εξοχότητα κύριε Πρωθυπουργέ…» ξεκινά η επιστολή στην οποία αναφέρεται με νόημα πως το Πατριαρχείο ενημερώθηκε για τις προθέσεις της Κυβέρνησης για το θέμα… μέσω δημοσιευμάτων.
«Θέτετε εν αμφιβόλω τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου»
Σε αντίθεση με τα όσα διακινούνταν το τελευταίο διάστημα σχετικά με «επιθυμία» του Οικουμενικού Πατριάρχη για απαλοιφή της αναφοράς στην Πράξη του 1928 ή ακόμη και σε πλήρη διαγραφή του άρθρου 3, η επιστολή προς τον Πρωθυπουργό αποδεικνύει πως το Πατριαρχείο όχι μόνο δεν επιθυμούσε κάτι τέτοιο αλλά αντιθέτως έσπευσε να τοποθετηθεί έντονα και εμφαντικά υποστηρίζοντας το ακριβώς αντίθετο.
Μάλιστα στην επιστολή αναφέρεται πως κάτι τέτοιο θα επηρεάσει την ευστάθεια της Εκκλησίας στην Ελλάδα για την οποία ενδιαφέρεται «ως η Μήτηρ και αυτής Εκκλησία, το Οικουμενικόν Πατριαρχείον».
Σημειώνει δε πως εάν καταργηθούν από το Σύνταγμα οι συγκεκριμένες αναφορές «τίθεται εν αμφιβόλω και ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν Ελλάδι (άρθρον 3 παρ. 1 του Συντάγματος) και κατ’ επέκτασιν, και ευρύτερον ως ηγέτιδος της Ορθοδοξίας Εκκλησίας εν τη παγκοσμίω κοινότητι, εμμέσως δε πλήν σαφώς και εν τη εν η τούτο εδρεύει χώρα».
Στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, ο Πατριάρχης καταλήγει πως το Πατριαρχείο έχοντας πλήρη αίσθηση της ευθύνης του έναντι της Εκκλησίας, του ελληνικού λαού και της ιστορίας, ζητά τον σεβασμό «της εκκλησιαστικώς και πολιτειακώς διαχρονικώς κατοχυρωμένης θέσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας γενικώς, και, ειδικώτερον, του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν τω Συντάγματι και τη εννόμω τάξει της Ελλάδος».
Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως η Κυβέρνηση έλαβε τελικά υπόψη την επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη αφού στην πρόταση της προς τη Βουλή για την αναθεώρηση του άρθρου 3 δεν γίνονται οι συγκεκριμένες αλλαγές.
Ωστόσο παραμένει άγνωστο εάν το Πατριαρχείο ικανοποιείται από την διατύπωση όπως κατατέθηκε αλλά και αν συμφωνεί με την αναφορά στην θρησκευτική ουδετερότητα της Πολιτείας.
Αυτά αλλά και το σύνολο των θέσεων του Οικουμενικού Θρόνου για τις επικείμενες αλλαγές στα εκκλησιαστικά πράγματα της χώρας, αναμένεται να θέσει υπόψη της Κυβέρνησης η πατριαρχική αντιπροσωπεία η οποία αναμένεται να συσταθεί κατά την επικείμενη συνεδρίαση της Ι. Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 27-29 Δεκεμβρίου.



πηγή https://www.pentapostagma.gr/2018/11/επιστολής-βαρθολομαίου-σε-τσίπρα-15-χρ.html

Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου: Το Έθνος το δικό μας 3.000 χρόνια, από το Όμηρο μέχρι σήμερα έχει τρία στοιχεία: τό ὅμαιμον, τό ὁμόγλωσσον καί τό ὁμόθρησκον



Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱερόθεος έκανε μία παρέμβαση στην εκπομπή της ΕΡΤ1 για τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας. Παρατίθεται απομαγνητοφωνημένη η συνομιλία μεταξύ δημοσιογράφου και Μητροπολίτη.

Δημοσιογράφος:
Ὑπάρχει μία παρέμβαση πού ἔχει κάνει ὁ Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἰερόθεος τόν ὁποῖο παρακαλέσαμε νά μᾶς κάνη μία δήλωση, νά τοποθετηθῆ συνολικά πάνω στό θέμα, διότι εἶναι καί ἀπό τίς φωνές πού ἀντιδροῦν λέγοντας ὅτι ὑπάρχουν προβλήματα. Πῶς καί τί νομίζω εἶναι εὐκαιρία νά τόν παρακολουθήσουμε σέ αὐτό τό σημεῖο.
Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ἱερόθεος:
Τήν 16η Νοεμβρίου συνῆλθε ἡ Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος πού εἶναι τό ἀνώτατο Συνοδικό Ὄργανο προκειμένου νά ἀντιμετωπίση τό θέμα τό ὁποῖο προέκυψε ἀπό τήν συμφωνία μεταξύ τοῦ Ἀρχιεπισκόπου καί τοῦ Πρωθυπουργοῦ, βεβαίως ὅπως λέγεται πρόθεση γιά ἱστορική συμφωνία καί σύμφωνα μέ τίς δηλώσεις τίς ὁποῖες ἔκανε ὁ κ. Πρωθυπουργός, ἔπρεπε αὐτό νά ἐγκριθῆ ἀπό τήν Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος καί φυσικά, ὅπως εἶπε, καί ἀπό τό Ὑπουργικό Συμβούλιο. Ὁπότε ὁ Ἀρχιεπίσκοπος τό ἔφερε στήν Ἱεραρχία πρός συζήτηση.
Πρέπει νά γίνη γνωστό ὅτι τό σύστημα μέ τό ὁποῖο λειτουργεῖ ἡ Ἐκκλησία εἶναι συνοδικό. Ὅταν λέμε συνοδικό σύστημα σημαίνει ὅτι ὁ Ἀρχιεπίσκοπος εἶναι πρῶτος μεταξύ ἴσων, εἶναι αὐτό πού λένε «primus inter pares». 
Δηλαδή, ἡ Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος πού εἶναι τό ἀνώτατο Συνοδικό Ὄργανο δέν λειτουργεῖ ὅπως ἡ Βουλή τῶν Ἑλλήνων, πού ἡ Βουλή τῶν Ἑλλήνων λειτουργεῖ βάσει τοῦ Συντάγματος. Ἐμεῖς ἔχουμε τό συνοδικό σύστημα, δηλαδή δέν ὑπάρχει συμπολίτευση καί δέν ὑπάρχει ἀντιπολίτευση.

Με αὐτήν τήν ἔννοια λέω ὅτι οἱ Ἀρχιερεῖς εἶναι ἄνθρωποι οἱ ὁποῖοι λένε τίς ἀπόψεις τους, δέν συγκροτοῦν ἰδιαίτερες ὁμάδες, δέν εἶναι συμπολιτευόμενοι ἤ ἀντιπολιτευόμενοι στόν Ἀρχιεπίσκοπο. Γίνεται μία διεξοδική συζήτηση.


Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος στήν συγκεκριμένη Ἱεραρχία δέν ἔκανε εἰσήγηση, ὅπως ὁ ἴδιος εἶπε τό ὀνόμασε ἐνημέρωση. Ἐνημέρωσε τήν Ἱεραρχία γιά ὅλο αὐτό τό ὁποῖο προηγήθηκε. Καί κυρίως ἐκεῖνο πού ἐμένα ἔκανε ἐντύπωση εἶναι ὅτι μᾶς παρουσίασε τήν ἀφορμή γιά τήν ἀρχή τῆς συζητήσεως μέ τόν Πρωθυπουργό γιά τά θέματα αὐτά, πῶς δηλαδή ἄρχισε νά γίνεται ἡ συζήτηση καί φυσικά πῶς κατέληξε αὐτή ἡ συζήτηση. Ἀνέφερε ὅλο τό ἱστορικό σχετικά μέ τήν περιουσία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ἡ ὁποία δεσμεύτηκε ἀναγκαστικά, ἀπαλλοτριώθηκε ἀπό τήν Πολιτεία, χωρίς νά ἀποζημιωθῆ ἡ Ἐκκλησία. Τό 96% τῆς ἐκκλησιαστικῆς περιουσίας, χρησιμοποιήθηκε γιά ἄλλους σκοπούς καί παρέμεινε τό 4%, ἐκ τῶν ὁποίων μόνο τό 1% εἶναι ἀξιοποιήσιμο, τό ἄλλο 3% δέν μπορεῖ νά ἀξιοποιηθῆ. Εἶναι ἕνα πρόβλημα τεράστιο πού ἀπασχολεῖ τήν Ἐκκλησία γιά νά μπορέση νά κάνη τό κοινωνικό ἔργο.
Μετά τήν ἐνημέρωση τήν ὁποία ἔκανε στήν Ἱεραρχία ὁ Ἀρχιεπίσκοπος, ἀκολούθησε ἐνδιαφέρουσα συζήτηση. Οἱ Ἀρχιερεῖς ἔθεσαν τά θέματα, καί ἐπειδή ἔγινε ἀντιληπτό καί τό γνωρίζαμε ὅτι τά θέματα ἦταν δύο βασικά, δέν ἦταν μόνο ἡ οἰκονομική ἀνάπτυξη καί ἡ μισθοδοσία τοῦ Κλήρου, ἦταν δύο τά θέματα: Τό πρῶτον ἦταν ἡ ἀναθεώρηση τοῦ Συντάγματος στό ἄρθρο 3, καί τό δεύτερον ἦταν ἡ ἀξιοποίηση τῆς ἐκκλησιαστικῆς περιουσίας προκειμένου νά γίνη τό μισθολόγιο τῶν Κληρικῶν, νά πληρώνονται οἱ Κληρικοί καί κατά κάποιον τρόπο νά εἶναι ἐλεύθερη ἡ Ἐκκλησία νά ρυθμίζη τά τοῦ οἴκου της. Ἑπομένως οἱ τοποθετήσεις τῶν Ἀρχιερέων ἦταν καί στά δύο αὐτά ζητήματα.
Βεβαίως ἔγινε γνωστό ὅτι σέ μερικά σημεῖα ἔγινε συζήτηση μέ ὑψηλότατους τόνους ὄχι ὅπως τά παρουσίασαν τά Μέσα Μαζικῆς Ἐνημέρωσης. Δέν ἐλέχθησαν ἐκφράσεις οἱ ὁποῖες βγῆκαν, καί δέν ξέρω μέ ποιόν τρόπο βγῆκαν ἔξω ἀπό τήν Ἱεραρχία καί παρουσιάστηκαν. Ἐν πάσῃ περιπτώσει ἔγινε ἐνδιαφέρουσα συζήτηση.
Ἐκεῖνο πού ἔχει μεγάλη σημασία εἶναι ὅτι ἡ τελική ἀπόφαση, ἡ ὁποία ἦταν ἀποτέλεσμα μιᾶς μεγάλης διεργασίας, ἀπέβλεπε στό νά διατηρηθῆ ἡ ἑνότητα τῆς Ἐκκλησίας καί νά μή διασπασθῆ ἡ Ἐκκλησία. Αὐτό εἶναι τό πιό σημαντικό. Δηλαδή ἡ ἀπόφαση ἦταν ὁμόφωνη. Ὅταν λέμε ὁμόφωνη, ἦταν ὅλων τῶν Ἀρχιερέων, γιατί ἐκεῖ ἀκούστηκαν πολλές ἀπόψεις καί φυσικά καί τοῦ Ἀρχιεπισκόπου. Ἦταν μία ὁμόφωνη ἀπόφαση ἡ ὁποία εἶχε τρία σκέλη.
Γιά νά δοῦμε καθαρά τί ἦταν αὐτή ἡ ἀπόφαση, πρέπει νά ἐντοπίσουμε τά ρήματα τά ὁποῖα χρησιμοποιήθηκαν στήν ἀπόφαση αὐτή. Καί ἐπειδή ἤμουν ἕνας ἀπό τούς συντάκτες αὐτῆς τῆς ἀποφάσεως, θέλω νά πῶ νά προσέξη κανείς τά ρήματα.
Τό πρῶτο ρῆμα εἶναι νά συνεχιστῆ ὁ διάλογος σέ θέματα κοινοῦ ἐνδιαφέροντος. Νά συνεχιστῆ ὄχι νά ἀρχίση, νά συνεχιστῆ, διότι ἤδη ἔχει ἀρχίσει μέ τήν συζήτηση πού ἔγινε μεταξύ τοῦ Ἀρχιεπισκόπου καί τοῦ Πρωθυπουργοῦ. Ἄρα νά συνεχιστῆ τό πρῶτο. Τό δεύτερο ρῆμα νά ἀναθέση ἡ Ἱεραρχία στήν Διαρκῆ Ἱερά Σύνοδο, προκειμένου νά καθορίση τά πρόσωπα τά ὁποῖα θά συμμετάσχουν ἐκ μέρους τῆς Ἐκκλησίας στόν διάλογο αὐτόν. Καί τό τρίτο εἶναι νά ἐμμείνη ἡ Ἱεραρχία στό σημερινό καθεστώς μισθοδοσίας τῶν Κληρικῶν. Ἐάν κανείς ἐρευνήση διεξοδικά καί μέ πολλή προσοχή τά τρία αὐτά ρήματα, τότε θά καταλάβη ὅλο τό πνεῦμα τῆς Ἱεραρχίας, πού ἦταν ὁμόφωνο, ἐπαναλαμβάνω.
Ἐγώ ὅταν ἔφυγα ἀπό τήν Ἱεραρχία, ἐνημέρωσα τούς δημοσιογράφους, ἐπειδή ἤμουν ὑπεύθυνος ἐκπρόσωπος τύπου τῆς Ἱεραρχίας. Ἐνημέρωσα τούς δημοσιογράφους, προσπάθησα νά παρουσιάσω ὅλο αὐτό τό συνεκτικό ἀποτέλεσμα τῆς Ἱεραρχίας, ὅτι πηγαίνουμε σέ διάλογο. Φυσικά ἔχουμε καί τίς ἀπόψεις μας καί τίς κόκκινες γραμμές, καί ἐν πάσῃ περιπτώσει στόν διάλογο θά λεχθοῦν ὅλα τά ζητήματα.
Φεύγοντας ὅμως ἀπό ἐκεῖ προσπάθησα νά δῶ τί ἀποκομίζω καί τί ἀποκόμισα ἀπό ὅλη αὐτήν τήν Ἱεραρχία. Νομίζω εἶναι 3-4 σημεῖα πού εἶναι πολύ σημαντικά.
Τό πρῶτο ὅτι ἡ Ἐκκλησία εἶναι ἕνας εὐαίσθητος ὀργανισμός, εἶναι βασικά τό Σῶμα τοῦ Χριστοῦ, ὅταν μιλᾶμε θεολογικά. Εἶναι εὐαίσθητος ὀργανισμός. Αὐτό σημαίνει ὅτι δέν μπορεῖ νά κομματικοποιηθῆ, δέν μπορεῖ νά ἐκμεταλλευθῆ καί νά χειραγωγηθῆ κομματικά. Ὅποιος ἐπεμβαίνει μέ τέτοιους τρόπους, μέ διαφορετικούς τρόπους –καί δέν ἀπευθύνομαι σέ ἕνα κόμμα– γενικότερα ὅσοι ἔχουν τέτοιες τάσεις νά κομματικοποιήσουν τήν Ἐκκλησία θά κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Γιατί ἡ Ἐκκλησία εἶναι ἡ μάνα ὅλου τοῦ λαοῦ, εἶναι ἡ ἀγκαλιά, ἡ μεγάλη ἀγκαλιά πού δέχεται τούς πάντες. Αὐτό εἶναι τό πρῶτο.
Τό δεύτερο ὅτι οἱ Κληρικοί παντός βαθμοῦ, οἱ Ἐπίσκοποι καί οἱ ἄλλοι Κληρικοί, οἱ ἁπλοί Ἱερεῖς δέν εἶναι οἱ φεουδάρχες, ὅπως μερικοί τό γνωρίζουν καί τό ἔχουν ἀκούσει ἀπό τήν Δύση ἤ τέλος πάντων μερικοί ἔχουν ὑπόψη τους τήν Ρωσία, τήν ἀτμόσφαιρα τῆς Ρωσίας τοῦ δέκατου ἐνάτου αἰώνα. Δέν εἶναι φεουδάρχες, ἀλλά ἀγκαλιάζουν τόν λαό, μπαίνουν μέσα στόν λαό, ἔχουν ζυμωθῆ μέ τόν λαό, μέσα στά σπίτια, στίς χαρές, στόν πόνο, στίς δυσκολίες, στά προβλήματα καί γι’ αὐτόν τόν λόγο οἱ Κληρικοί δέν εἶναι δημόσιοι ὑπάλληλοι, εἶναι εὐεργέτες. Μία ἐφημερίδα τό εἶχε τονίσει αὐτό παλαιότερα ὅτι εἶναι εὐεργέτες, ὄχι μόνο διότι διέθεσε ἡ Ἐκκλησία τήν περιουσία, ἀλλά καί διότι ἐξακολουθεῖ σήμερα ἡ Ἐκκλησία νά προσφέρη.
Καί ἕνα τρίτο, τό ὁποῖο θεωρῶ ὅτι εἶναι σημαντικό καί μᾶς ἐνδιαφέρει, ὅτι τό ἄρθρο 3 τοῦ Συντάγματος πού προτίθεται νά γίνη ἀλλαγή γιά «θρησκευτική οὐδετερότητα», εἶναι λάθος, γιατί τό Ἔθνος τό δικό μας 3.000 χρόνια, ἀπό τόν Ὅμηρο μέχρι σήμερα, ὅπως ὁ Ἡρόδοτος ἔχει πεῖ, ἔχει τρία στοιχεῖα: τό ὅμαιμον, τό ὁμόγλωσσον καί τό ὁμόθρησκον.
Τελικά ὅλη αὐτή ἡ συζήτηση πού πρέπει νά γίνη νομίζω πρέπει νά γίνη μέ ψυχραιμία, μέ νηφαλιότητα, μέ θέσεις γιά τό καλό πάντοτε τοῦ λαοῦ.
Δημοσιογράφος:
Ἀκούσαμε τόν Μητροπολίτη Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱερόθεο …
πηγή https://www.pentapostagma.gr/2018/11/μητροπολίτης-ναυπάκτου-καί-ἁγίου-βλα.html

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

«Σείεται» η Λάρισα: «Ελλάς, Ελλάς, Ελλάς - Ή ταν ή επί τας» φωνάζουν οι μαθητές για την Μακεδονία



Πρωτοφανείς στιγμές έζησε η Λάρισα με εκατοντάδες μαθητές να έχουν ξεχυθεί στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα για την Μακεδονία. Παράλληλα επεκτείνονται σε όλη τη χώρα οι καταλήψεις για το εθνικό θέμα της Μακεδονίας με ημερομηνία "ορόσημο" την 29η Νοεμβρίου όπου σχεδιάζεται πανελλήνιος μαθητικός ξεσηκωμός.

Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει «καμπάνια» με μηνύματα sms και events στο Facebook, με την οποία οι μαθητές ανακοίνωσαν πως θα προβούν σε πανελλαδικές καταλήψεις την προσεχή Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου καθώς και στην πραγματοποίηση πορείας. 
Στο δρόμο βγήκαν οι μαθητές της Λάρισας τις πρώτες πρωινές ώρες, προκειμένου να εκφράσουν με δυναμισμό και παλμό την αντίρρησή τους ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών για το θέμα της Μακεδονίας.

Οι μαθητές της Λάρισας, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Ταχυδρομείου, στο κέντρο της πόλης και φώναξαν συνθήματα υπέρ της Ελληνικότητας και της μοναδικότητας της Μακεδονίας.
Παράλληλα, ζήτησαν την ακύρωση της συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής και της Σκοπιανής κυβέρνησης.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο του onlarissa.gr από την συγκέντρωση των μαθητών.
Oι μαθητές φώναζαν συνθήματα όπως «Ελλάς, Ελλάς, Ελλάς» και «ή ταν ή επί τας», ενώ έψαλλαν και τον Εθνικό Ύμνο.

Πύργος: Μεγάλη μαθητική πορεία για τη Μακεδονία

Σε μια μεγάλη πορεία για τη Μακεδονία, συμμετείχαν το πρωί της Δευτέρας μαθητές από πολλά γυμνάσια και λύκεια της πόλης του Πύργου.
Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν έξω από το διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και στη συνέχεια με συνθήματα πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, καταλήγοντας στην κεντρική πλατεία.
Να σημειώσουμε πως νωρίτερα το πρωί σημειώθηκε ένταση στο χώρο του 1ου γυμνασίου Πύργου.






περισσότερες εικόνες στην πηγή

πηγή https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ethnika-themata/730242_seietai-i-larisa-ellas-ellas-ellas-i-tan-i-epi-tas-fonazoyn-oi

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Σήμερα τιμάται η Αγία Αικατερίνη: Ποια ήταν και πώς μαρτύρησε




Η Αγία Αικατερίνη ήδη σε ηλικία δέκα οκτώ χρονών κατείχε τις γνώσεις της ελληνικής, ρωμαικής και λατινικής φιλολογίας και φιλοσοφίας, δηλαδή γνώριζε τα έργα του Oμήρου, 
του λατίνου ποιητή Bιργίλιου, του Aσκληπιού, του Iπποκράτη και Γαληνού των ιατρών, του Aριστοτέλη και του Πλάτωνα, του Φιλιστίωνα και του Eυσέβιου των φιλοσόφων, του Iαννή και Iαμβρή των μεγάλων μάγων, του Διονυσίου και της Σιβύλλης και άλλων. Ήταν όμως και άρτια καταρτισμένη στα δόγματα της χριστιανικής πίστης.

Σύμφωνα με τους θρύλους (παράδοση) και τα Συναξάρια της Αγίας Αικατερίνης, όταν πληροφορήθηκε ο Αυτοκράτορας Μαξιμίνος όσα διαδίδονταν περί των ιδεών της και του τρόπου της ζωής της Αγίας, ανέθεσε σε περίφημους ρήτορες, να συζητήσουν μαζί της προκειμένου να της αποδείξουν το αβάσιμο και στρεβλό των ιδεών της.

Το αποτέλεσμα όμως ήταν το ακριβώς αντίθετο. Η Αικατερίνη κατάφερε να τους κάνει να ασπασθούν τον Χριστιανισμό. Όταν ο Αυτοκράτορας έμαθε το αποτέλεσμα οργίσθηκε τόσο που διέταξε την θανατική καταδίκη όλων στη πυρά στο μέσον της πόλης, την δε Αικατερίνη την υπέβαλε σε μαρτύρια μέχρι θανάτου.

Κατά την παράδοση το σώμα της Αγίας μεταφέρθηκε υπό «πτερύγων αγγέλων» στο όρος Σινά, όπου και κτίσθηκε η γνωστή ιερή Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.
Σύμβολά της στην αγιογραφία είναι ο ακιδοφόρος τροχός και η αιμοσταγής μάχαιρα (όργανα του βασανισμού της), ο κλάδος φοίνικα, ο ιερός κάλαμος και βιβλία (σύμβολα της πνευματικότητάς της) και το όρος Σινά (ως μέρος της ταφής της).

Η Αγία Αικατερίνη είναι πολιούχος αγία της πόλης της Κατερίνης. Η πρωτεύουσα της Πιερίας ονομάστηκε αρχικά Αικατερίνη από το όνομα της αγίας.

Τα Ιερά Λείψανα της Αγίας βρίσκονται αδιάφθορα στην Ιερά Μονή Σινά. Δάκτυλος της Αγίας βρίσκεται στη Συλλογή των Ανακτόρων του Μπάκινγχαμ Λονδίνου. Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας βρίσκονται στη Μονή Χιλανδαρίου Αγίου Όρους, στον ομώνυμο Ναό Ν. Λιοσίων Αττικής, στη Μονή Κύκκου Κύπρου και στη Λαύρα Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρουπόλεως.

πηγή https://www.pronews.gr/thriskeia/729917_simera-timatai-i-agia-aikaterini-poia-itan-kai-pos-martyrise

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Αλέξανδρος ο Μέγας και η Αργεία καταγωγή του





Αλέξανδρος ο Μέγας και η Αργεία καταγωγή του
Σεπτεμβρίου 29, 2009 από Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας & Πολιτισμού

Αλέξανδρος ο Μέγας και η Αργεία καταγωγή του

Ο Αλέξανδρος Γ’ γεννήθηκε το 356 π.Χ στην Πέλλα, την πρωτεύουσα τότε του Μακεδονικού βασιλείου. Ήταν γιος του Μακεδόνα Φιλίππου Β’ και της Ολυμπιάδας, Πριγκίπισσας των Μολοσσών στην Ήπειρο. Πέθανε στην Βαβυλώνα, στο παλάτι του Ναβουχοδωνώσορα Β’ στις 13 Ιουνίου του 323 π.Χ., σε ηλικία ακριβώς 32 ετών και 8 μηνών. Βασιλιάς της Μακεδονίας, συνέχισε το έργο του πατέρα του, του Φιλίππου Β’. Ο Φίλιππος Β’ ήταν ιδιαίτερα ικανός στρατηγός, πολιτικός και διπλωμάτης, αναμορφωτής του μακεδονικού στρατού και του μακεδονικού κράτους.

Μέγας Αλέξανδρος

Από τα πανάρχαια χρόνια, Αργείοι άποικοι είχαν εγκατασταθεί στη Μακεδονία και ιδρύσει μεγάλο και ισχυρό κράτος. Πολύ αργότερα ο Κάρανος, αδελφός του βασιλιά του Άργους Φείδωνος, από την γενιά των Ηρακλειδών, ήρθε κι αυτός στη Μακεδονία και ίδρυσε δικό του βασίλειο. «Την δε χώρα που εκτείνεται από την θάλασσα και που σήμερα καλείται Μακεδονία, κατέκτησαν αρχικά και βασίλευαν σ’ αυτήν ο πατέρας του Περδίκα Αλέξανδρος και οι πρόγονοί του Τημενίδαι, καταγόμενοι παλαιότατα από το Άργος, αφού πρώτα εξεδίωξαν με τα όπλα από μεν την Πιερία τους Πίερας…» [1]

«Η Πέλλα υπήρξε πρωτεύουσα του Αλεξάνδρου. Τούτο πρόπαππος επί Μαρδονίου υπήρξεν Αλέξανδρος ο Αμύντου, του δε Αλεξάνδρου τούτου έβδομος πρόπαππος υπήρξεν Περδίκκας Τημενίδης, ελθών εξ’ Άργους εις την άνω Μακεδονίαν» [2]

Από τη γενιά του Τημενίδη Κάρανου, από την οποία κατάγεται ο βασιλικός οίκος των Μακεδόνων βασιλέων και τη γενιά των Αιακιδών από την πλευρά της μητέρας του, (την γενιά του Νεοπτολέμου γιου του ημίθεου και Τρωικού ήρωα Αχιλλέα, του και Τελαμώνιου Αίαντα), κατάγεται ο γιος του Φιλίππου Μέγας Αλέξανδρος: «Αλέξανδρος ότι τω γένει προς πατρός μέν ην Ηρακλείδης από Καράνου, προς μητρός δε Αιακίδης από Νεοπτολέμου, των πάνυ πεπιστευμένων εστί». (Λεξικό Σουίδα, λ. Κάρανος).

Επίσης ο Αυτοκράτωρ Ιουλιανός θαυμαστής του αρχαίου Άργους και βαθύς γνώστης της ιστορίας του, στην επιστολή του προς τους Αργείους γράφει: «Αν ήθελε να τιμήσει κανείς την πόλη των Αργείων, θα μπορούσε να αναφέρει πολλά, παλαιά και καινούργια γεγονότα…. Ακόμη στην πόλη τούτη, ανήκει η τιμή των κατορθωμάτων των Μακεδόνων εναντίον των Περσών, γιατί είναι πατρίδα των προγόνων του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, αυτών των δύο ηρώων».[3]

Για την Αργεία καταγωγή του Μ. Αλέξανδρου ο Ηρόδοτος επίσης γράφει: «Ο Αλέξανδρος (ο Α’)[4] θέλησε να πάρει μέρος σ’ αυτούς (τους Ολυμπιακούς αγώνες) και γι’ αυτό το σκοπό είχε έρθει στην Ολυμπία.
Οι Έλληνες όμως οι οποίοι επρόκειτο να συναγωνισθούν μαζί του εναντιώθηκαν, λέγοντας ότι ο αγώνας δεν είναι για βαρβάρους αλλά για Έλληνες. Ο Αλέξανδρος όμως αφού απέδειξε ότι είναι Αργείος,

θεωρήθηκε Έλληνας και έτσι συμπεριελήφθη στο αγώνισμα δρόμου του ενός σταδίου και μάλιστα (στέφθηκε Ολυμπιονίκης), φθάνοντας στο τέρμα ταυτόχρονα με τον πρώτο δρομέα». (Ένα στάδιο = 184,87 μ.)[5].

Ο Φίλιππος στην κάθοδό του με σκοπό να γίνει κύριος όλης της Ελλάδος έδειξε ιδιαίτερη εύνοια προς την πόλη του Άργους αναγνωρίζοντας ότι είναι το λίκνο της καταγωγής του και μητρόπολη της Μακεδονίας.

Το ίδιο και ο Αλέξανδρος υπερηφανευόταν για την Αργεία καταγωγή του και στις εκστρατείες του επεφύλασσε ιδιαίτερη μεταχείριση στους Αργείους που συναντούσε. Όταν κατέλαβε την πόλη Μαλλόν την οποία είχε αποικίσει ο Αργείος μάντης Αμφίλοχος μετά τον Τρωικό πόλεμο, πρώτα πρόσφερε θυσίες προς τιμήν του, όπως αρμόζει σε ήρωα.

Έπειτα κατέπαυσε τις έριδες από τις οποίες σπαρασσόταν η πόλη και τους απάλλαξε, από τους φόρους που έδιναν στον Δαρείο, επειδή οι μεν Μαλλωτοί ήσαν άποικοι των Αργείων, του ίδιου δε η καταγωγή, όπως έκανε γνωστό, ήταν από το Άργος, από την γενιά των Ηρακλειδών:

«Εντεύθεν δε εις Μαλλόν αφίκετο και Αμφιλόχω, όσα ήρωι ενήγισεּκαι στασιάζοντας καταλαβών την στάσιν αυτοίς κατέπαυσε και τους φόρους ούς βασιλεί Δαρείω απέφερον ανήκε, ότι Αργείων μέν Μαλλωτοί άποικοι ήσαν, αυτός δε απ’ Άργους των Ηρακλειδών είναι ηξίου». (Αρριανού Αλεξάνδρου Ανάβασις, Β’, 9).



Ιωάννης Κ. Μπίμπης, «Αργολικά Παλαμήδης», Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης», Ναύπλιο, 2003.


Σκόπια: «Να μας δώσουν πίσω Ελλάδα & Βουλγαρία τους κλεμμένους ήρωές μας» - Σχέδιο υφαρπαγής της ελληνικής Ιστορίας



Tην στιγμή που οι Σκοπιανοί «ιστορικοί»  ζητούν την πλήρη παραχάραξη της ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗΣ παγκοσμίως Ιστορίας και απόσπαση του μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής Ιστορίας προς ιδιοποίηση από τους  ίδιους, στα Σκόπια διοργανώνονται δήθεν «αυθόρμητες» διαδηλώσεις έξω από το σκοπιανό κοινοβούλιο, οι οποίες απαιτούν «να πάρουν πίσω από την Ελλάδα και την Βουλγαρία τους ήρωες που τους έκλεψαν»!

Έτσι λοιπόν έχει οργανωθεί το κίνημα ‘Μποϊκοταζ’, το οποίο επειχειρεί σαν «μοχλός πίεσης» προς την κυβέρνηση Ζάεφ αλλά βασικά αποτελεί μέσο προώθησης των ανιστόρητων σκοπιανών θέσεων και επιχειρεί να «θολώσει» τους εγκεφάλους ακόμα πιο ανιστόρητων ανθρώπων που εδράζουν σε δυτικές χώρες.
Η Ιστορία δεν είναι δύσκολο να παραχαραχτεί, το μόνο που χρειάζεται είναι συνεχόμενη επανάληψη ανιστόρητων θέσεων και μη εμπλοκή σε σοβαρή συζήτηση. 
Από εκεί και πέρα φρόντίζει και το Χόλιγουντ


Ανάμεσα στους άλλους ομιλητές ήταν ο  ανεξάρτητος καλλιτέχνης και ακτιβιστής Χρίστιαν Μπενίτο, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από το πλήθος. Η τοποθέτησή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους διαμαρτυρόμενους για τις συνταγματικές αλλαγές αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο
Τι είπε ο Μπενίτο:
«Είμαστε η ασπίδα του κράτους. Η Μακεδονία είναι αιώνια. Το μόνο επίθετο ή γεωγραφική ένδειξη που μπορεί να γίνει ανεκτή είναι «Αρχαία Μακεδονία!  Η Μακεδονία του Αιγαίου  είναι δική μας, δική μας είναι και  η  Πιρίνσκα Μακεντόνια (του Πιρίν), ζήτω η ενωμένη Μακεδονία!»
«Θέλουν να μας κάνουν ένα έθνος χωρίς ήρωες, να μας αρπάξουν  όλους τους Μακεδόνες ήρωες  της αρχαιότητας η Ελλάδα και όλους τους Μακεδόνες ήρωες από τον έβδομο αιώνα μέχρι το 1945  η Βουλγαρία. 

Θέλουν να μας κάνουν ένα τεχνητό έθνος για να το χρησιμοποιήσουν, θέλουν μια βιβλική χώρα, όπως η δική μας,  να ξαναδημιουργηθεί το 2019», είπε  ο Μπενίτο συναισθηματικά φορτισμένος μπροστά από τους παγωμένους και επαναστατημένους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τις επιλογές της εξουσίας, γράφει το κείμενο.


πηγή https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ethnika-themata/729260_skopia-na-mas-dosoyn-piso-ellada-voylgaria-toys-klemmenoys