Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Έρχεται κρίση με την Ρωσία: Ο “Mr. Bitcoin” εκδίδεται σε Γαλλία και ΗΠΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο με την υπ’ αριθμόν 110/2020 απόφασή του και με το σκεπτικό ότι νομικά είναι στη ξεκάθαρη ευχέρεια του Υπουργού Δικαιοσύνης να επιλέξει τη χώρα που θα εκδοθεί κρατούμενος ο οποίος εκζητείται από πάνω από μία χώρα, απέρριψε το αίτημα του αποκαλούμενου και “Mr. Bitcoin” να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κων/νου Τσιάρα.
Με την εν λόγω απόφαση οριζόταν ότι ο εκζητούμενος μπορεί να εκδοθεί πρώτα στη Γαλλία, μετά στις ΗΠΑ και τελευταία στη χώρα του τη Ρωσία, που και ο ίδιος ζητούσε.
Το Ανώτατο Δικαστήριο εκφράζει δε την άποψη πως αν επιλεγόταν πρώτα η Ρωσία ως χώρα έκδοσης, δεδομένου ότι ο Βίννικ είναι Ρώσος υπήκοος, δεν θα εκδίδονταν στη συνέχεια στις άλλες χώρες, οι οποίες θεωρούν πως έχουν ζημιωθεί από πράξεις του.
Αυτή η απόφαση σίγουρα θα εξοργίσει την Ρωσία και αναμένουμε την απάντηση της Μόσχας.
Το ιστορικό της υπόθεσης Βίνικ

Ο Αλεξάντερ Βίνικ συνελήφθη το καλοκαίρι του 2017, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, κατηγορούμενος για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» μέσω του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin.
Παραμένει υπό κράτηση για τουλάχιστον 29 μήνες - χωρίς δίκη ή καταδίκη, κάτι το οποίο αντιβαίνει στο Σύνταγμα (σ.σ. ως ανώτατο όριο κράτησης ορίζονται οι 18 μήνες).
Τον Νοέμβριο του 2018, διαμαρτυρόμενος για την κράτησή του, ξεκίνησε απεργία πείνας, η οποία διήρκησε 88 ημέρες, επιβαρύνοντας σημαντικά την υγεία του.

Μετά την απόφαση του αρμόδιου υπουργού για την έκδοσή του στη Γαλλία και μετέπειτα στις ΗΠΑ, ο Αλεξάντερ Βίνικ ανακοίνωσε την εκ νέου έναρξη της απεργίας πείνας.

Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θέμης Σοφός, μιλώντας στο Sputnik, έχει υποστηρίξει ότι η υπέρβαση του ορίου κράτησης είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτη,
ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έχει κάνει λόγο για «μη αποδεκτή απόφαση έκδοσης στις ΗΠΑ».
πηγή https://www.pentapostagma.gr/kosmos/6920624_erhetai-krisi-me-tin-rosia-o-mr-bitcoin-ekdidetai-se-gallia-kai-ipa