Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Άρθρο του Μπόρις Τζόνσον στην Telegraph: «Η τραγωδία των Ελλήνων ήταν ότι ποτέ δεν είχαν τα κότσια να πουν στους Ευρωπαίους αξιωματούχους να πάνε στα τσακίδια»






Eνα άρθρο στην αγγλική «Telegraph» για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα του ΜπόριςΤζόνσον, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας και βασικού υπέρμαχου του Brexit, σίγουρα ανασκευάζει ή ανατρέπει τα κυβερνητικά πανηγύρια για την δήθεν έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και όλων όσων υποστήριζαν ότι η παραμονή της χώρας στο Ευρώ ήταν μονόδρομος που έπρεπε ως λαός να πορευτούμε πάση θυσία.

Το άρθρο γράφτηκε μετά τις πρόσφατες διακοπές του Μπόρις Τζόνσον στο Πήλιο - κάτι άλλωστε που συνηθίζει να κάνει στην χώρα μας ο πρώην Υπουργός της Βρετανίας - και με αφορμή την γενικότερη άποψη του για την οικονομία της χώρας μας, αλλά και την πολιτική ομηρία της από τα γνωστά κέντρα των Βρυξελλών.


Παραθέτουμε σε ελεύθερη μετάφραση το σχετικό άρθρο:


«Ίσως βλέποντας τις πολύβουες μαρίνες και τα γεμάτα εστιατόρια, να έχεις πειστεί ότι η κρίση του ευρώ έχει φτάσει στο τέλος της. Ότι ο "καλός" κύριος Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρήκε τη λύση, το ευρώ πλέον είναι υγιές, και οι χώρες της Μεσογείου είναι στον δρόμο της ανάκαμψης. Και τότε ίσως αναρωτηθείς αν έχουν δίκιο όταν κάποιοι λένε ότι η προσωρινή ανάκαμψη του ευρώ αποδεικνύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να ποντάρει στο να μείνει πιστό στις Βρυξέλλες, κάνοντας ακριβώς ότι μας πει η Ε.Ε, ακόμη κι όταν δεν θα έχουμε επιρροή στις όποιες αποφάσεις. 
Αν αυτό είναι το συμπέρασμα σου μετά από μία εβδομάδα στον ήλιο, τότε μάλλον ήπιες πολλή ρετσίνα. Η κρίση του ευρώ είναι μακριά από το να τελειώσει. Το ενιαίο νόμισμα παραμένει καταστροφικό και είναι πολύ πιθανό μία μέρα να καταρρεύσει. 
Η περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί μάθημα για την τρέλα κάθε χώρας που επιτρέπει να δέχεται μπούλινγκ από τους διαπραγματευτές της Ε.Ε.
Αν οδηγήσεις σε οποιαδήποτε μεγάλη ελληνική πόλη μακριά από τα τουριστικά σημεία, θα δεις σε κάθε κτήριο που έχει μπει λουκέτο και σε κάθε σπασμένο τζάμι την απελπισία και την απόγνωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, η οποία μόλις μέσα σε τρία χρόνια, από το 2010 έως το 2013 γνώρισε μείωση από 80.000 επιχειρήσεις, σε 57.000.
Στα γκράφιτι στους τοίχους μπορείς να δεις την οργή μιας χαμένης γενιάς νέων ανθρώπων που ακόμη αισθάνονται ότι δεν έχουν καμία ελπίδα να βρουν δουλειά. Η ανεργία είναι ακόμη και σήμερα στο 20%, η οικονομία είναι ακόμη 25% χειρότερη από το 2008 και υπάρχει ένα απίστευτο 35% ανθρώπων που ζουν στην απόλυτη ανέχεια.
Η τραγωδία των Ελλήνων ήταν ότι ποτέ δεν είχαν τα κότσια να πουν στους Ευρωπαίους αξιωματούχους να πάνε στα τσακίδια.
Όταν η Ευρώπη αποφάσιζε να επιβάλει το μνημόνιο στην Ελλάδα, δεν σκεφτόταν την χώρα και τους πολίτες της, αλλά μόνον τα συμφέροντα της Ε.Ε.
Έτσι η Ελλάδα βρέθηκε στην τρομακτική θέση να διαπραγματεύεται με ανθρώπους που δεν νοιάζονταν για τα συμφέροντά της, αλλά θεωρούσαν ότι θα ήταν πολιτικά χρήσιμο να κάνουν την Ελλάδα παράδειγμα για τις υπόλοιπες χώρες, και με το να κάνουν την χώρα να υποφέρει θα απέτρεπαν οποιονδήποτε μελλοντικά θα έμπαινε σε πειρασμό να διαφοροποιηθεί από τις Βρυξέλλες.
Κοιτώντας στην Μεσόγειο, θα δεις στοιχεία της ίδιας ιστορίας. Πώς το ευρώ όχι μόνο απέτυχε στον σκοπό του, αλλά κατέληξε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό για το οποίο προοριζόταν. Κοιτάξτε τον εξευτελισμό της Ελλάδας, μέλους της Ε.Ε, και αναρωτηθείτε πώς θα νομοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός όταν δεν θα μπορούμε πια να να κάνουμε τίποτα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας υπό το βάρος αυτών των κανονισμών.
Η ελληνική ταλαιπωρία συνεχίζεται και το μάθημα είναι ξεκάθαρο. Όπως εξήγησε ο πρώην ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης, η τραγωδία των Ελλήνων ήταν ότι ποτέ δεν μπόρεσαν να πουν στους Ευρωπαίους να πάνε στα τσακίδια. Δεν μπόρεσαν ποτέ να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους για να τρέξουν την οικονομία προς όφελος των ψηφοφόρων.
Αυτό θα ισχύσει και για τη Βρετανία. Ετοιμαζόμαστε να κάνουμε ένα ιστορικό λάθος και να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε κάποια που απλά θα δέχεται εντολές από τις Βρυξέλλες, χωρίς λόγο στις αποφάσεις και τους κανονισμούς. 
Με παράδειγμα την Ελλάδα, αναρωτηθείτε: Η Ε.Ε θα δρα προς όφελος δικό μας και της Βρετανίας ή της ίδιας της Ένωσης;
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Είναι γραμμένη σε γκράφιτι σε όλη την Ελλάδα. Γιατί λοιπόν προτείνουμε να μετατρέψουμε το Ηνωμένο Βασίλειο στον παντοτινό μαλ...κα των Βρυξελλών;»